Noodkunstgebit
Als het moment daar is dat u alle tanden van uw onderkaak, of bovenkaak, of allebei moet laten weghalen, wordt er door de kaakchirurg of tandarts, meteen na het trekken van de laatste tanden, een noodkunstgebit geplaatst. Dit gebit is in de periode daarvoor al aangemeten en vervaardigd.
Vaak verwachten patiënten te veel van een noodkunstgebit. De pijn in de periode na het trekken vinden mensen logisch, vanwege de wonden.
Maar men verwacht vaak niet dat het noodgebit een slechte pasvorm heeft en dat het zo vaak pijn doet. En dat het al heel snel los gaat zitten en uit de mond lijkt te vallen. Dat de randen van de prothese pijn doen en het lipbandje geïrriteerd raakt. Dat je er niet of nauwelijks mee kan eten.
En toch vertellen we dit allemaal van tevoren. Als we onze voorlichting over dit proces doen, beschrijven we een noodkunstgebit vaak als een mooie pleister.
- Het zorgt ervoor dat de wonden zijn afgedekt;
- en u hoeft niet zonder tanden over straat.
Dus dat lijkt een aardige beschrijving te zijn.
Zonder tanden
Voor de pasvorm zou het beter zijn om eerst alle tanden te trekken. Dan laat u alles goed genezen. Als de kaak dan een behoorlijk stuk geslonken is, wordt een prothese gemaakt. Maar dan zou u al die tijd zonder tanden lopen. Vrijwel niemand zou dat prettig vinden.
De noodprothese is een manier om te zorgen dat u niet zonder tanden de straat op hoeft. Leest u deze zin nog een keer
De noodprothese zorgt er ook voor dat de wonden enigzins beschermd/afgedekt zijn in de periode dat de wonden aan het genezen zijn.
Dat is waar de noodprothese voor is. Meer gaan we u niet beloven.
Maar m'n buurman kon er alles mee
De grootste vijand van uw verwachtingen is een succesverhaal van iemand die ook een noodprothese heeft gehad.
Zelfs als uw buur zich alles tot op het kleinste detail weet te herinneren, zegt dat weinig over hoe het bij u gaat verlopen. De tandprotheticus kan een geweldige prothese maken, maar we weten op het moment van maken van de prothese nog niet hoe de kaak er uit ziet als de tanden zijn getrokken.
Een perfecte prothese:
- kan niet voorkomen dat er een ontsteking ontstaat;
- garandeert niet dat u er snel aan zult wennen;
- garandeert niet dat de prothese niet los gaat zitten;
- geeft uw tong altijd minder ruimte dan u zonder een prothese zou hebben;
- is een nieuw stuk gereedschap in de mond waar u mee zult moeten leren werken.
Een perfecte (nood)prothese bestaat helaas niet.
Revalidatie
Met een noodkunstgebit bent u aan het revalideren.
Na het plaatsen van een noodprothese zult u voor controle terugkomen, maar waarschijnlijk ook voor pijnlijke plekken, drukplekken, of misschien wel blaren. In de eerste periode korten we de randen in en geven uw lipbandje wat meer ruimte, omdat met het slinken van de kaak, de prothese steeds meer over het tandvlees probeert te zakken. (Alsof de kaak een opgeblazen ballon is, die leegloopt waar de prothese steun op probeert te zoeken.)
Op een gegeven moment kunt u een tijdelijke zachte vulling laten plaatsen, als de ruimte in de prothese te groot is geworden. Dan ligt de prothese een periode wat beter tegen het tandvlees, maar de eerste (één a) twee jaar blijven heftig, omdat de kaak dan nog sterk van vorm verandert.
Het klinkt allemaal niet heel fijn. Dat snappen we en we hopen dat het mee gaat vallen. We zouden willen dat we u dat konden garanderen, maar dat gaat helaas niet. Wees voorbereid en ga er niet vanuit dat het van een leien dakje zal gaan.